9

 

CORONA VİRÜSÜ‘NÜN EKONOMİK KRİZDEKİ YANSIMALARI

17:25:20 | 2020-03-17
Ekonomist-Celal Turhan
Ekonomist-Celal Turhan     

Corona virüsü Çin’den dünyaya yayılırken ekonomi piyasaları yavaşladı. Virüsün krizi dünya ekonomisine yansıması hızlı ve ağır oldu. Çin ile ticaret yapan avrupa ülkeleri bu krizden derinden etkilenerek sarsılıyorlar.

Günümüzde Çin ekonomisi dünya pastasında daha fazla pay sahibi olduğu için Corona virüsünün küresel ekonomiye maliyetinin küfleti daha yüksek olacaktır.

'Dolandırıcılar pusudalar‘

Dolandırıcılar böyle ortamlarda krizi fırsat bilerek pusuda beklerler. Bunlara karşı halkın uyanık olması gerekiyor. Böyle zamanlarda hemen harekete geçerler. Halkın elindeki malı ucuza kapmak isterler.

Corona virüsü dünya piyasalarını alt üst etti. Krizin diğer krizlerden farkı ise halkların paniğe kapılıp  daha fazla tedirgin olmasıdır. Bu kriz en çok ekonomiye yansımıştır. Virüsün kontrol altına alınmasında en büyük görev devlete ve sağlık kurumlarına düşmektedir. Halkların böyle kriz ortamlarında bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Corona virüsü dünya ekonomisine büyük bir darbe vurmuştur. Avrupa ve ABD’de borsalar büyük kayıplar verirken Türkiye’de Lira döviz karşısında değer kaybetmekte ve tüketim mallarının fiyatları artmaktadır. Virüs hadisesi çıkınca bütün devletler panik yaparak görülmemiş şiddetle radikal önlemler almışlardır.

Çin’in Wuhan bölgesi 60 milyondur. Çin koskoca bölgeyi karantinaya aldı ama bu kriz finansal sektörü vurdu. ABD Başkanı Trump Avrupa uçuşlarını bir ay durdurdu. Türkiye bazı ülkelere kapılarını kapattı. Özelikle  İran ile olan sınır kapısını kapatması Van ve yakın illeri çok kötü etkiledi.Van'a İran'lı turistlerin gelmemesinden dolayı esnaf kepenkleri kapattı.Avrupa Ülkeleri sınırlarını kapatınca ticari ilişkilerde büyük oranda sekteye uğradı.

‘Corona virüsü dünya ekonomisinde büyük yaralar açtı‘

Çin ekonomik olarak büyürken, Asya’nın geri kalan ülkeleri de büyüdü. Asya ülkelerinin toplam Gayrisafi Yurtiçi Hasılasının 2020 yılında dünyadaki bütün bölgeler arasında en yüksek orana sahip olması ve bunun da küresel büyümenin yüzde 60’ına karşılık gelmesi bekleniyor. Şirketler Çin ve Güneydoğu Asya’daki diğer ülkelerdeki imalat merkezlerine son dönemde daha bağımlı hale gelmiş durumdadırlar.

Virüsün kontrol altına alınamaması ve Çin’in sınırlarını aşması ise küresel ekonomiyi derinden sarsmıştır. Corona Virüsü önceki salgın hastalıklardan daha farklı bir seyir izlemiştir. Bu kriz dünya ekonomisinde büyük yaralar açmıştır.

Virüsün ekonomide şimdiye kadarki en büyük etkisi turizm alanında oldu.

Seyahat kısıtlamaları bunun örneğidir. Şehirler karantinaya alındılar.Toplantılar ve fuarlar yasaklandı.

Dünya corona virüsü ile savaşmaktadır.

Bu kriz küresel ekonomiye yansımaktadır ve yükü ağır olacaktır. Kriz ülkelerin  ya da bölgelerin sınırları içinde kontrol altına alınsa bile, bu bölgelerde çok yoğun küresel imalat ve ticaret faaliyeti olduğundan, personel eksikliği gibi faktörler etkili olacaktır. Bu durumda mal ve ürünlerin üretimini ve nakliyesini sekteye uğratabilecektir.

ABD, Avrupa ve Çin’de yaşanan ekonomik kriz dünya ekonomisinede büyük oranda yansıyacaktır.

Celal Turhan

Ekonomist-Eğitim Uzmanı




ETİKET :   CORONA VİRÜSÜ‘NÜN EKONOMİK KRİZDEKİ YANSIMALARI CELAL TURHAN

Tümü
UA-147632479-1