9

 

Binlerce hekim:Gitmiyoruz, buradayız ‘G(ö)REV’deyiz’

Piyasacı sağlık politikalarına karşı tüm yurtta binlerce hekim ‘G(ö)REV’deyiz’ diyerek iş bırakma eylemi başlattı. Acil durumlar dışında hizmetler durdurulurken 14 Mart Tıp Bayramı’nda Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmak isteyen hekimler polis şiddetiyle karşılaştı.

16:02:26 | 2022-03-15

GlobalKalem

Hekimler, 14 Mart Tıp Bayramı’nda Türk Tabipler Birliği (TTB) öncülüğünde, G(ö)REV’deyiz sloganını kullanarak iş bıraktı. Tüm yurtta binlerce hekimin katıldığı iş bırakma eyleminde acil durumlar dışında hastanelerde hizmet sağlanmadı. Oldukça gniş katılımın sağlandığı eylemlere yurttaşların da destek vermesi önemli bir motivasyon yarattı.

Hekimler yurt genelinde yaptıkları açıklamalarda, ücretlerinde yaşanan erimeye, uğradıkları şiddete, sağlık emekçilerini şiddetten yeterince korumayan yasalar, halkın sağlık erişimine ulaşmasında yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Sağlık hizmetinin hızla piyasalaştırılarak çökertildiği aktarıldı. Hekimlere DİSK DEV Sağlık-İş, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası başta olmak üzere sağlık emek örgütleri ve siyasi partiler de destek verdi. İş bırakma eylemi bugün de binlerin katılımıyla devam edecek.

Hekimlere bir de polis şiddeti

İstanbul’da Cerrahpaşa, Şişli Etfal, Taksim İlkyardım, Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir gibi büyük hastaneler başta olmak üzere pek çok hastanenin önünde yüzlerce sağlık emekçisi ve hekimin katılımıyla eylemler gerçekleştirildi. Taksim Meydanı’nda ise İstanbul Tabip Odası üyelerinin Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmak istemesi polis şiddetiyle engellendi. Hekimler polisler tarafından engellendiği sırada gerçekleşen arbedede 89 yaşındaki Profesör Doktor Erdinç Köksal yere düştü. Çelenk daha sonra polis barikatına kondu.

İstanbul Tabip Odası Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu yaptığı konuşmada, "Bugünler geçecek biliyoruz neşeyle bayram havasında kutlayacağımız 14 Martlarda buluşmak üzere" dedi.

Ankara’da da hekimler ve sağlık emekçileri görev yaptıkları hastane önlerinde kitlesel basın açıklamaları gerçekleştirdi. Sağlık emekçileri Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde geniş katılımlı yaptıkları açıklamada, şiddetin olmadığı, uygun çalışma koşulları altında hak ettikleri ücretleri alarak hizmet vermek istediklerini belirtti. Yapılan açıklamada “Toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri ne bizim emeğimizi ne de toplumun sağlığını umursamaktadır. Ancak iş özel sağlık işletmeleri ve zenginleri korumaya gelince hiçbir sınır tanımamaktadır. Salgının en zor günlerinde, bilimsel olmayan salgın yönetiminize rağmen, biz tüm fedakârlığımızla buradaydık; önceden de olduğu gibi yarın da burada olacağız” dendi.
İzmir’de ise sağlık emekçileri Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde buluştu. Ortak açıklamayı okuyan İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, “Emeğimizin karşılığını alamadığımız bu çalışma koşullarına, sağlık alanında yaşanan şiddete artık tek bir gün bile tahammülümüz kalmadı. Oyalama istemiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz” diye konuştu.

***

62 senelik hizmetin karşılığı şiddet

Taksim’de polis şiddeti sırasında yere düşen 89 yaşındaki Prof. Erdinç Köksal çamurdan dolayı kirlenen önlüğünü göstererek “Ben yere düştüğümde üzerime bulaşan bu lekeleri, bir onur kazancı olarak kabul ediyorum” dedi. Köksal şöyle konuştu: “62 senedir, bu ülkenin amirine, memuruna, işçisine, polisine hizmet etmiş bir hekimim ve her sene 14 Mart’ı coşkuyla kutluyoruz. Ama hiç bugüne kadar görmediğimiz bir şekilde polisle engellendik.”

***

Hekimlerden 10 acil talep

1 Yeni başlayan pratisyen ve asistan hekimler için temel ücret yoksulluk sınırının en az iki katı, uzman hekimler için yoksulluk sınırının en az iki buçuk katı olmalıdır.

2 TTB'nin önerdiği 'Sağlıkta Şiddet Yasası' acilen yasalaşmalıdır.

3 Aile hekimi maaşları yoksulluk sınırının iki katına yükseltilmeli; Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği geri çekilmelidir.

4 Özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin sosyal güvenlik primleri çalıştıkları kurumlar tarafından ödenmeli; ücretleri en az yoksulluk sınırının iki buçuk katı olmalıdır.

5 Bütün emekli hekim maaşları pratisyen hekimler için asgari 15 bin TL, uzman hekimler için asgari 18 bin TL'ye çıkarılmalıdır.

6 OSGB'lerde çalışan işyeri hekimlerinin ücretleri TTB’nin belirlediği asgari ücret üzerinden ödenmelidir.

7 Covid-19 meslek hastalığı sayılmalı, yıpranma payı uygulanmalı, hekimler için ek gösterge 7 bin 200 olmalıdır.

8 Çalışma ortamlarımız ve koşullarımız iyileştirilmeli, nöbet ertesi izin hakkı tanınmalı, intörn hekim ücretleri en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır.

9 Hasta randevuları her hastaya en az 20 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir.

10 Sağlık sistemi ve kurumsal sorunlar kaynaklı davalar ile hekimleri ödeyemeyecekleri tazminatlara mahkum eden uygulamaların önlenmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

***

Erdoğan’dan boş vaatler

AKP’li Erdoğan 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Saray’da konuşma yaparak hekimlere yönelik bazı vaadlerde bulundu. Hekimlere yönelik ‘Nereye gidiyorlarsa gitsinler’ çıkışıyla tepkilere üzerine çeken Erdoğan hekime şiddet cezasının artırılacağını belirtti. Sağlık emekçilerinin ek ödemelerinin artırılacağı duyuruldu. Aile hekimlerinin ücretlerine zam yapılacak. Tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle ceza soruşturması açılması bu kurulun iznine bağlı olacağı da belirtildi.




ETİKET :  

Tümü
UA-147632479-1