9

 

Hangi Mesleki Eğitim kariyeri yolu bana uyar?

14:05:41 | 2021-02-19

GlobalKalem

Ortaokul zamanı sona eriyor. Ve şimdi? “Gençlerin çoğunun ne yapacaklarına dair hâlâ planları yok. En azından gerçekçi olan planları yok ”diyor Florian Schromm. Kendisi Almanya- Nürnberg kentinin Eğitim Merkezi SCHLAU Kurumunun idarecisidir. Schlau kurumu gençlere çalışma hayatına girerken yardımcı oluyor. Yollarını doğrudan eğitime götürebiliyor. Veya dolambaçlı yoldan nasıl gidilir gösteriyor. Meslek okulunda gönüllü bir sosyal yıl veya mesleki hazırlık yılı hakkında bilgiler veriyor.Florian Schromm, "Gerekirse, olgunlaşma sürecini destekleyen doğru alternatifleri arıyoruz" diyor. 

Korona zamanlarında bile. “ Aralık ortasına kadar gençlerle temas halindeydik.” Schlau yönetimindeki 18 pedagojik çalışan, o zamana kadar kişisel olarak katılan gençlerin çoğunu tanımayı başardı. Bu kişisel ilk temas, en azından başlangıçta telefon, e-posta veya video konferans yoluyla gerçekleştirilecek olan bir okul yılı boyunca işbirliğinin önemli bir başlangıcıydı. Yasaklara rağmen, dijital destek daha iyi ve daha iyi çalışıyor. "MS Teams kullanıyoruz, ancak bizim için önemli işlevler, örneğin bir uygulama üzerinde çalışmak, veri koruma nedenleriyle engelleniyor. Yaratıcı olmalıyız."

En büyük zorluk, ulaşılamayan veya ulaşılamayanlara ulaşmaktır

Telefona cevap vermeyenler, teknik donanıma sahip olmayanlar veya medya becerisinden yoksun olanlarada ulaşmaya çalışıyoruz diyen Florian Schromm: "Eylül ayında, çırakların sayısının azalacağını veya ne kadar azalacağını ve daha sonra kaç gencin okul ve iş arasındaki geçiş formatlarına katılacağını bildiğimizde etkiler ölçülecektir."

Şimdiye kadar salgının sonuçları sınırlı kaldı

850'den fazla öğrenci bizden danışmanlık hizmeti aldı. Schlau, 20 eğitim şirketi ile çok yakın çalışmaktadır. Zayıf olanlara yer bulmak için burada da kişisel temas en önemli ön şarttır. Yasaklar nedeniyle yaklaşık iki ila üç aylık bir gecikmeyle, 2019/2020 öğretim yılında SCHLAU katılımcıları için neredeyse bir önceki yıl olduğu kadar çok sayıda sözleşme vardı - ancak genel pazar önemli ölçüde çökmüştü.

Gençler krizle nasıl başa çıkıyor?

Schromm "Farklılıklar var" diyor. Bazıları, hiçbir sistemin onlara doğrudan erişimi olmadığı ve saklanmaya girdiği gerçeğinden yararlanıyor. Diğerleri şu anda buna ayak uydurmanın ne kadar önemli olduğunun

farkında. “Ama çoğu ne olduğunu ve onlarla ne ilgisi olduğunu doğru bir şekilde değerlendiremiyor.” Pek çok gencin bilmediği bir şey var: Çıraklık olmadan bir meslek okulunda bir mesleki eğitim yılına gitmeleri gerekiyor. Bu bir görevdir. 

Schlau ellerini düşük performans gösterenlerede uzatıyor

Öğrencilerimizin yüzde 80'i göçmen geçmişine sahip. Dil sorunları var, psikososyal ve sosyo-kültürel sorunları var. Genellikle gençler ve ebeveynleri Alman eğitim sistemini yeterince bilmiyorlar, birçok yüksek nitelikli çıraklık da bilinmiyor, bazıları çıraklığın anlamını anlamıyor. “Aslında ebeveynlerle daha fazla çalışmalıyız. Ama genellikle bunun için vaktimiz olmuyor. " 

SCHLAU şu anda kendisini Nürnberg'in ortaokullarında sanal sınıflarda mevcut mezuniyet sınıflarına tanıtmaktadır. Schromm, "Her genç insan için anlamlı bir bağlantı vardır" diyor. "Eşlik edildikten sonra hala bir planı olmayan gençlerin oranı yüzde birin altındadır." İş yaşamına giden yol genellikle dolambaçlıdır.

Nürnberg'in bir yerlisinin örneğinde gösterebiliriz: Mesela Ortaokuldan işletme okuluna giderek bankacı olmayı öğrenen ve orada departman müdürü olan Sayın Marcus König şehrimizin bugün Büyükşehir Belediye Başkanıdır.




ETİKET :  

Tümü
UA-147632479-1