9

 

Ermenistan'da darbe girişimi

Ermenistan ordusu, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını talep etti. Paşinyan yaptığı ilk açıklamada, "Ülkede darbe girişimi var" ifadelerini kullanarak destekçilerinin başkent Erivan'da toplanması için çağrı yaptı. Paşinyan'ın Erivan'daki yürüyüşünde muhalefet ile kendi destekçileri karşı karşıya geldi. Ülkenin polis teşikalatı da polislerin Paşinyan'ın talimatlarına uymaması çağrısında bulundu.

11:31:35 | 2021-02-25

GlobalKalem

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve 40 üst rütbeli komutan, Başbakan Nikol Paşinyan’ı ve hükümetini istifaya çağıran bir bildiri yayımladı. Başbakan Paşinyan ise, bildiri ardından Genelkurmay Başkanı'nı görevden aldı, destekçilerini sokağa çağırdı ve onlarla birlikte yürüdü.

Ordunun bidirisinde, "Ermenistan silahlı kuvvetleri, Başbakan ve Ermenistan Cumhuriyeti hükümetinin istifasını talep ediyor, aynı zamanda Anavatanı savunurken çocukları ölen insanlara karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunuyor" denildi. Ordu, ‘mevcut yönetimin orduya yönelik saldırılarına uzun süre sabırla katlandığını ancak her şeyin bir sınırı olduğunu’ ifade etti. Açıklamada, ‘yönetimin dış politikada ciddi hatalar yaptığı' savunuldu.

Ermenistan ordusunun açıklamasının ardından bir açıklama yapan Nikol Paşinyan, ülkede bir darbe girişimi yaşandığını söyledi. Paşinyan, destekçilerinden başkent Erivan'da toplanmasını istedi.

Paşinyan ordunun istifa çağrısına yönelik yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Genelkurmay Başkanı tarafından yapılan açıklama darbe girişimidir. Tüm destekçilerimizi Cumhuriyet Meydanı'na davet ediyorum, canlı yayında halka sesleneceğim."

Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu. Facebook’tan görüntülü yaptığı açıklamada 'durumun çok zor olduğunu' belirten Paşinyan, “Biliyorsunuz Genelkurmay Başkanı ve ilk yardımcısını görevden alma kararı aldım. Bu kararların nedenini meydanda açıklayacağım. Şimdi en önemli görev sivil ve halkın korunmasıdır” dedi.

Uçak hazırladığı ve kaçmaya hazırlandığı iddia edilen Paşinyan, "Umarım bilgi terörüne alışmışsınızdır. Biz buradayız ve hiçbir koşulda vatanımızı terk etmeyeceğiz. Ailem burada" dedi.

PAŞİNYAN, HÜKÜMET BİNASINA YÜRÜDÜ

Başbakan Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurmasının ardından Erivan merkezinde yürüyüş yaparak destekçilerini selamladı.

Başkent Erivan’da hükümet binası yakınlarında toplanan destekçileriyle bir araya gelen Paşinyan, burada yaptığı konuşmada, “Ordu, halka ve başbakana bağlıdır. Ermenistan’da zor bir durum var ancak çatışmaların yaşanmaması konusunda hemfikir olmalıyız” dedi.

Ermenistan’daki durumu tüm taraflarla konuşmaya hazır olduğunu savunan Paşinyan, "Ermenistan’ın içerisinde düşmanlar yok. Mevcut durum kontrol altında ve ordu tarafından yapılan açıklamaların duygusal bir tepki olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Görevden aldığı ordu yetkililerinin, kendisi için hala "kardeş" olduğunu söyleyen Ermenistan Başbakanı, "Ben ve ailemin de Ermenistan’ı terk etmek gibi bir planı bulunmuyor" dedi.

Erivan'daki yürüyüş sırasında, Paşinyan'ın destekçileriyle muhaliflerin karşı karşıya geldiği, yer yer gerilimin yaşındığı bildirildi.

ermenistan-da-darbe-girisimi-ordu-pasinyan-in-istifasini-istedi-845710-1.

MUHALEFET ORDUYA ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

Paşinyan, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'la süren 6 haftalık çatışmaların ardından Ermenistan'da eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Paşinyan, istifa çağrılarıyla karşılaşmış ancak görevini bırakmayı reddetmişti.

Eski başbakan ve eski savunma bakanı Vazgen Manukyan da geçen Aralık ayında Erivan’da düzenlenen protestoda yaptığı konuşmada, Ermenistan ordusunu ve polise çağrıda bulunmuş, güvenlik güçlerine seslenerek "Her saat önemli. Halkı meydanlarda bekletmeyin. Bize katılın" ifadelerini kullanmıştı.

KİLİSE: MÜZAKERE MASASI KURULMALI

Ermeni Kilisesi, "Ordunun üst düzey liderliğinin açıklaması ve ardından Başbakan'ın açıklaması hakkında bilgi sahibi olarak, olayların gelişimini derin endişe ile takip ediyoruz” ifadelerini kullandı. Kilise, Ermenistan Cumhurbaşkanı, Başbakan, Millet Meclisi Başkanı, Hükümet üyeleri ve tüm siyasi güçlerin liderlerini, ‘müzakere masasında durumdan çıkış yollarını aramaya’ çağırdı.

POLİSLER, PAŞİNYAN’IN KARŞISINDA

Ülkenin polis teşkilatı, Paşinyan’ın karşısında tutum aldı. “Polis memurlarını Nikol Paşinyan'ın yasadışı talimatına uymamaya ve halka güç kullanmamaya çağırıyoruz” diyen teşkilat, “Ülkedeki mevcut duruma tek çözüm yetkililerin istifası, mevcut yetkilileri ülkedeki durumu istikrarsızlaştırmaktan kaçınarak, şok yaşamadan barışçıl bir şekilde ayrılmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

KOMÜNİST PARTİ: İSTİFA TEK ÇIKIŞ YOLU

Ermenistan Komünist Partisi de “Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın istifası bu durumdan çıkmanın tek yoludur” açıklamasında bulundu.

RUSYA: GELİŞMELER ENDİŞE VERİCİ

Rusya’dan Ermenistan’daki darbe girişimine ilişkin açıklama yapıldı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov tarafından yapılan açıklamada, “Ermenistan’daki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Ancak yaşananlar, Ermenistan’ın içişleri meselesidir” denildi.

Peskov, taraflara itidal çağrısında bulundu.

ESKİ DEVLET BAŞKANI'NDAN ORDUYA DESTEK

Eski Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, halka seslenerek Paşinyan'ın istifa etmesi için orduya destek olmalarını istedi. Koçaryan, "Savaşı kaybeden ve toprağımızı verenler geri çekilmeli. Ulusumuzun yeniden doğuşu için temel şart budur" dedi.

MUHALEFETTEN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI TALEBİ

Ermenistan'ın parlamento muhalefeti; "Aydınlanmış Ermenistan" ve "Müreffeh Ermenistan" fraksiyonları, olağanüstü bir toplantı yapılmasını talep ediyor. İki grubun sekreterleri Arman Abovyan ve Gevorg Gorgisyan toplantı talebini parlamentodaki gazetecilere duyurdu.

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA: KINIYORUZ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ermenistan'da ordunun başbakan ve hükûmetin istifasını istemesi üzerine "Ermenistan'daki darbe girişimini şiddetle kınıyoruz. Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ya da darbe girişimlerine karşıyız" dedi.

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK: İSTİKRARSIZLIK DOĞURUR

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Ermenistan'da olası darbe girişimi açıklamalarına ilişkin "Her zaman olduğu gibi tüm darbe girişimlerine karşıyız. Bölgemizde istikrarsızlaştırıcı olayların artmasını istemiyoruz. Ermenistan’daki darbe girişimi bölgesel istikrarsızlığı kışkırtan sonuçlar doğurur." dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN 'SÜKUNET' ÇAĞRISI

Avrupa Birliği (AB), Ermenistan ordusunun, Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını istemesinin ardından taraflara sükunet çağrısında bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, Ermenistan'daki gelişmelerin yakından takip edildiği bildirildi.

Açıklamada, siyasi farklılıkların barışçıl ve parlamenter demokrasi ilkelerine bağlı kalarak çözülmesi gerektiği kaydedildi.

Ermenistan Anayasası'na göre, "silahlı kuvvetlerin, siyasi konularda tarafsızlığını koruması ve sivil kontrol altında olması gerektiği" anımsatılan açıklamada, ülkede demokrasinin ve anayasal düzenin korunmasının önemine işaret edildi.

Açıklamada, Ermenistan'daki bütün taraflara gerginliği tırmandıracak eylemlerden kaçınma ve sükunet çağrısında bulunuldu.

PUTİN, PAŞİNYAN İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefonda görüştü.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin ile Paşinyan'ın Ermenistan'daki durumu müzakere ettiği belirtilerek, "Putin, yasalar çerçevesinde durumun çözülmesi için Ermenistan'da sükunetin ve düzenin korunmasından yana olduğunu vurguladı" ifadesi kullanıldı.

Putin, tarafları itidale çağırdı.

ABD: ORDU SİYASETE KARIŞMAMALI

ABD Dışişleri Sözcüsü Price, Ermenistan'da ordunun siyasete karışmaması gerektiğini ve Ermenistan'ın demokrasisini desteklediklerini açıkladı.




ETİKET :  

Tümü
UA-147632479-1