9

 

Anne ile Çocuğun Temel Bağı_Mehmet Güzel yazdı

15:19:14 | 2025-02-21
MEHMET GÜZEL
MEHMET GÜZEL     

Anne ile Çocuğun Temel Bağı

Dil insana dair herşeyin başlangıcı olarak telakki etmek yerli yerinde olacağı kanısındayım. Şöyle ki:insanlık tür olarak ortaya çıktığında elbette ki bir dili yoktu;lakin milyonlarca yıl süren evrim insan türünün fiziksel yapısını değiştirdiği gibi beyin hacmini ve ağırlığını da yükseltti,bu durum onun tuttum davranışına yansayarak işaret dilini kullanmasına yolaçtı.
İşaret dilinin gelecek kuşaklara aktarımı onun vahşi doğa karşısındaki yaşamını da kolaylaştırmanın yolunu açacaktı.
Bir önce ki yazı paylaşımım kendi anadilim olan Kırmanckî(Zazaca)  bir farkındalık yaratma açısından kaleme aldığımı hatırlatmak isterim.
Oysa dilin ortaya çıkışı muhtemelen paelolatik çağda oluşmaya başladığın söylemek mümkün. Öte yandan esas olarak dilin evrim sürecini Neolitik çağda tamamlası insan türünün evrimsel gelişim sonucu nesnel şartların da oluşmasıyla artık günlük ilişkilenmede yaygın kullanılmaya başladığını söyleyebiliriz. Buradan hareketle türün beslenme, barınma, ve güvenlik açısından zihin yapısını yoğun kullanıma sunması bir çok ihtiyacını da rahatlıkla sağladığın söyleyebiliriz
Yoğun miktarda protein tüketimi beraberinde  zihinsel aktivitenin yoğunluğu yanısıra dilinde gelişimini gerçekleştirmekte.
Toplaycılıktan tarım toplumuna  geçiş bir bakıma insan açısından bir devrim olduğunu söyleyebiliriz. Burada kadının hem duygusal hem de analitik zekasının türüne yol göstermesi Neolitik çağın da başlatıcısı konumuna getirmekte. Çocuğun eğitimi ve yanısıra yaşamı kolaylaştıran bir çok aletin icatı da kadın eliyle gerçekleştirlidiğini söyleyebiliriz.Mesela dünya, yıldızlar hatta  evrenin tanımını zihin yoluyla dil ile ifade ederiz.
Çocuk anne karnında cenin haline geldikten sonra kordon bağıyla annesine bağlı olması sonucunda  dilin çocuğa aktarım süreci başlar.
Bitkilerin sınıflandırılması, hayvanların evcilleştirilmesi, toprağın tarıma açılması tohumun çekilmesi vb.
Toroz-Zagros havzası tarım açısında oldukça elverişli bir coğrafi yapıya sahip olması hem Kürt coğrafyası hem de Anadolu da toprak evlerin inşasına neden olmuş bunun kadının zekası sonucunda inşaa edildiğini biliyoruz.
Buradan bakıldığında dilin insan türünün zekasıyla birleştiğinde yaşamını nasıl kolaylaştırdığını şimdi daha iyi anlıyoruz.
Hani canımız acır ya İlkin"anne"deriz.. Dünya da sayısız diller var, kimi diller yerel kalırken kimi diller çok daha yaygın kullanılmakta.Yaygın olarak kullanılan diller ağırlıklı olarak ekonomi dili olması sebebiyle diğer dilleri asimile etmesi kaçınılmazdır.
Oysa her dil çocuk için bir varlık gerekçesidir.Dilin yaşamı çocuğun da geleceğini belirler, dil yoksa,şayet dili yaşatmıyorsan ana dilden de bahsedemeyiz.
Çocukların gerçek sahipleri olan annelerin ana dillerine de saygı duyarak yaşamasına saygı göstermeliyiz.
Zuwane dayıkane dınya fîraz bo!
Zımane dayıkane zıkmakî  piroz be!
Dünya ana dil günü kutlu olsun!

Mehmet Güzel/GlobalKalem




ETİKET :  

Tümü
UA-147632479-1